FacebookTwitterWinkel

Maandag Editie

22 september t/m 3 november 2008
Theater Kikker Utrecht

MAANDAGEDITIE was een uitgave van Theatergroep Aluin en Het NUT (Nieuw Utrecht Toneel)

Feit en fictie in een satirisch magazine over de toekomst van de journalistiek
Theatrale intriges binnen een krantenredactie, interviews en discussie met wekelijks wisselende gasten, publieksinterventie, stedelijk nieuws, het weer en lekkere recepten.

Aflevering 1: Fusie
Utrecht. - Over de reorganisatie van MAANDAGEDITIE wordt door de betrokkenen nog weinig prijsgegeven. De redacties van zowel het ouderwetse kwaliteitsdagblad De Editie, als het jonge, hippe Maandag hullen zich in stilzwijgen over de naderende fusie. Ook het gerucht over gedwongen ontslagen wordt bevestigd noch ontkend.

Aflevering 2: Ontslagen 29-09-2008
Utrecht. - Gert Paping, sterverslaggever en boegbeeld van De Editie heeft in Vrij Nederland al aangegeven te vrezen voor de toekomst van de krant en van zijn carrière:”Ik maak me ernstig zorgen om de plaats van waarheid en visie in dit tijdsgewricht en de afnemende onafhankelijkheid van de journalistiek”.

Aflevering 3: Franse Homo’s 06-10-2008
Utrecht. - MAANDAGEDITIE zal wellicht de trend volgen om op tabloid te verschijnen. Gert Paping heeft al aangegeven dat hij ontstemd is over de nieuwe lijn. "Tabloid is voor Franse homo's die hun armen niet kunnen strekken. Mensen kopen steeds grotere tafels voor steeds kleinere kranten".

Aflevering 4: De Stagiaire 13-10-2008
Utrecht, - De doorstart van MAANDAGEDITIE krijgt nu dan toch vorm. Na een periode van onderzoek en zelfreflectie neemt het aantal abonnementen toe. Ook de verkoop vertoont een stijgende lijn. Hoofdredacteur Paul Doorman: “Er is bovendien weer een toenemende belangstelling voor het werken in de journalistiek”.

Aflevering 5: De bron verdroogt 20-10-2008
Utrecht. - Redacteuren van MAANDAGEDITIE klagen over de sanering. Gert Paping bij Pauw en Witteman: "Je mag ook niets meer declareren. Als ik een mogelijke bron een pilsje aanbied, moet ik dat uit eigen zak betalen."

Aflevering 6: Hoor en wederhoor 27-10-2008
Utrecht. - Bij MAANDAGEDITIE is grote onrust ontstaan over een interview, dat stagiaire M. Dijkstra heeft gevoerd met een afscheid nemende geestelijke. De inhoud zou dermate schokkend zijn dat de redactie zich afvraagt of de krant en de stagiaire deze verantwoordelijkheid wel kunnen dragen. Hoofdredacteur Doorman zegt echter: "Als wij het niet plaatsen doet een ander dat wel."

Aflevering 7: Druk 03-11-2008
Utrecht. - Binnen de redactie van MAANDAGEDITIE is een strijd gaande betreffende de journalistieke ethiek. Redacteur Gert Paping: "De journalistieke taak om nieuws te brengen kan soms botsen met de maatschappelijke verantwoordelijkheid, die een ieder- ook een journalist- heeft."

Foto's: Yereth Jansen
 • Pers en Recensies:

  Volkskrant 24-09-2008
  Herkenbaar redactiefeuilleton beslist leuk voor niet-ingewijden:
  “ Raak, herkenbaar, en beslist leuk ook voor de niet-ingewijde. De vormgeving is fraai; het tempo ligt lekker hoog, en lijkt, ook al door de ondersteunende vlotte muziekjes, af en toe te verwijzen naar een ‘slick’ gemaakt actualiteitenprogramma. Door het theatergedeelte vervlechten de makers momenten waarin echt nieuws, achtergronden en gasten aan bod komen, en het publiek ook z’n zegje mag doen. Dat gaat de komende keren geheid weer verrassingen opleveren”. Voor de gehele recensie klik hier

  AD/UN 24-09-2008
  Maandageditie, een lange zit die de moeite waard is;
  “ Zij hebben gekozen voor een magazine formule waarin ook ruimte is voor actualieteiten. Tegen de skyline van Utrecht, waarin verrassend genoeg, de ranke taille van de Belle van Zuylen niet blijkt te misstaan, wordt het verhaal krachtig en zeer humoristisch neergezet”.

  Trouw 24-09-2008
  Theaterstuk plaatst hippe journalistiek tegenover maatschappijkritiek- ‘Verdiepend nieuws leuk brengen, dat is echt kunst’:
  “Dit is toneel. Maar op nieuwsredacties en opiniepagina’s van dagbladen woedt deze discussie al een tijdje. Moet een krant lezers geven wat ze willen of heeft de jounalistiek een pedagogische taak?”.

 • Credits:

  Concept, Spel & Regie: Greg Nottrot
  Concept, Spel, Tekst & Regie: Erik Snel
  Spel: Arend Brandligt, Marcel Roelfsema, Floor Leene, Kim Berkenhagen, Victorine Plante
  Redactie: Jannet van Lange, Nasim Miradi
  Gastacteurs: Dennis Coenen, Gabby Bakker, Edo Brunner, Paul Hoes
  Toneelbeeld: Claus den Hartog (decor en licht)
  Kostuums: Judith de Zwart
  Scenefotografie: Yereth Jansen
  Zakelijke leiding: Moon Brocken, Michiel van Schijndel
  Productieleiding: Inez van der Werf

 • Subsidienten:

  kfHeinFonds
  Het ministerie van OCW
  Nederlands Fonds voor Podiumkunsten
  Gemeente Utrecht
  Provincie Utrecht

 • Met dank aan:

  Theater Kikker