FacebookTwitterWinkel

Heel erg gewoon

10 april t/m 4 mei 2007 en 20 novemebr t/m 15 december 2007
Diverse theaters

Na meer dan 20 jaar zoeken ze hem weer op. Vol verwachting klopt hun hart. Er is iets dat onuitgesproken is gebleven, iets waar ze toen te jong voor waren. Want toen er niets aan de hand was gebeurden de ergste dingen. Maar ook daar kunnen ze over praten, toch? De deur gaat open. En dan staat hij daar, alsof er niets veranderd is.
Heel Erg Gewoon is een zinderend nagesprek tussen slachtoffer en dader. Geïnspireerd door de vele malen bekroonde documen- taire Awful Normal (2004) van Celesta Davis, gaat Het NUT op zoek naar het menselijke in de onmens.

Awful Normal (2004) – Celesta Davis
Awful Normal is het gefilmde verslag van Celesta Davis van de zoektocht naar en de confrontatie met de man die haar en haar zus 25 jaar eerder misbruikte. Davis vond haar inspiratie voor het maken van deze documentaire door de documentaire Lalee’s Kin, die zij zag tijdens het Sundance Filmfestival van 2001. Zij kwam daar in contact met de maker van de film, Albert Maysles. Zijn betoog over de kracht van het medium film bezielde Davis om dit instument in te zetten om haar verhaal te vertellen. Awful Normal werd daarmee niet alleen de start van haar eigen verwer- kingsproces, maar ook een middel om het onderwerp bespreek- baar te maken en een lans te breken voor al die anderen die meemaakten wat zij meemaakte. Haar motto:
‘Je stopt een slachtoffer te zijn, als je actie onderneemt’.

Greg over Heel Erg Gewoon
Het is opmerkelijk hoe je vrees kan hebben voor dat wat je het liefste wil. Hoe je tegen de dingen op kan zien die voor jou het belangrijkste zijn om te doen. Zodat je je afvraagt “waarom wil ik dit?“.
Als je iedere keer de tijd neemt om antwoord te geven op die vraag komt het goed. En met elke stap die je zet, leid je een volgende stap in. Zo heb je op den duur een eigen gezelschap en een eerste productie of een documentaire over de man die je misbruikt heeft. Niets doen levert in ieder geval niets op.
Wat ons onmiddellijk trof in Awful Normal was dat alles bespreek- baar was. Hoe gruwelijk, grof en onvoorstelbaar de dingen ook zijn ze worden hard op uitgesproken. De acties komen niet voort uit haat, jaloezie of wraak maar uit de wil om te begrijpen. Voor het NUT is theater maken willen begrijpen. Met Heel Erg Gewoon bieden wij geen oplossing, of het juiste antwoord. We onderzoe- ken, maar niet om tot een conclusie komen. Deze voorstelling is geen eindresultaat maar een aanleiding.

Foto's: Saris & den Engelsman
 • Credits:

  Regie - Greg Nottrot
  Spel - Floor Leene
  Spel - Hanna Jansen
  Spel - Anke van 't Hof
  Spel - Paul Hoes
  Vormgeving - Robert Nottrot
  Vormgeving - Christina Coridou
  Lichtontwerp - Uri Rapaport
  Regie-assistentie - Nienke Weijsenfeld
  Zakelijke Leiding - Michiel van Schijndel
  Productie - Maaike Mul
  Publiciteit - Dagmar Bokma
  Fotografie: Saris & den Engelsman

 • Subsidienten:

  Prins Bernhard Cultuur Fonds
  Gemeente Utrecht
  Provincie Utrecht

 • Met dank aan:

  De Paardenkathedraal, Growing Up In Public,