FacebookTwitterWinkel

Bingo!

12 november t/m 29 december
Diverse winkelcentra door het land

‘Beste mensen, laat u uw geld, en ons de ballen rollen! Het leven is een bingo!’ Met het leukste spel van de Europese campings en bejaardentehuizen tovert het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) uw eigen winkelcentrum om in een spetterend bingopaleis. Schuif na de feestinkopen aan bij het gezellige groepje overbodigen dat de illegale bingo runt, speel het spelletje mee en win prachtige prijzen! Vrienden, familieleden en collega’s; iedereen deelt in de gezelligheid… maar speelt voor eigen portemonnee.

BINGO! speelt zich af in een gekraakt winkelpand dat is omgetoverd tot een bingopaleis. De toeschouwer zit aan lange tafels en doet mee aan deze illegale bingo. Dit bingopaleis is een initiatief van zes bijzondere personages die allen slachtoffer zijn geworden van de crisis, van ons economische systeem. Zij hebben elkaar gevonden in dit project waarmee ze terug proberen te keren in onze maatschappij. Tijdens deze bingoavond leert het publiek de personages, hun dromen en hun geschiedenis kennen.
Terwijl het publiek een spelletje speelt, worden ze ongemerkt deelgenoot en medeplichtig aan de situatie waarin de personages zich bevinden. Ongewild zijn zij de enigen die deze mensen kunnen redden, maar zijn zij bereid daarvoor de offers te brengen?
 BINGO! gaat over de menselijke wil om te winnen, de behoefte naar meer én de vraag wat we nu eigenlijk echt nodig hebben om te overleven in onze huidige maatschappij.

De voorstelling is geïnspireerd op de gelijknamige paradehit van theatergroep De Gebroeders Flint, die het stuk in de jaren ’90 met veel succes op festivals in heel Europa speelde. Nu, op het dieptepunt van de crisis en het hoogtepunt van Sinterklaas- en Kerstgekte, brengt het NUT een geheel nieuwe versie van dit bingospektakel ten tonele. In het epicentrum van de consumptiemaatschappij waarin alles draait om succes, rijkdom en winnen, staat het gezelschap op hilarische wijze stil bij de verliezers.

Foto's: Willem Popelier
 • Pers en Recensies:

  Theaterkrant ****
  14 november 2013
  “BINGO! is een lichte voorstelling in donkere dagen. […] De door het leven en de crisis gebutste personages zijn geschapen om te schitteren op deze rommelige bingo. Doorzetters zijn het, mensen om van te houden – hilarisch en ontroerend tegelijk.”

  Cultuurbewust ****
  14 november 2013
  “Het NUT weet met bijzondere en overtuigende karakters een geloofwaardige bingo-avond te creëren waarin het publiek een actieve rol krijgt toebedeeld. Net als de bingo is de locatievoorstelling onvoorstelbaar onvoorspelbaar.”

  Volkskrant ***
  “De knotsgekke personages maken de avond. Ome Toon wordt overdreven charismatisch gespeeld door Dennis Coenen. Deze goed gecoiffeerde gladjakker draagt een wit pak en deinst niet terug voor het grote gebaar.”

 • Credits:

  Tekst: Marcel Osterop
  Regie: Greg Nottrot
  Naar een idee van Felix Strategier en Fran Waller Zeper
  Spel: Jacqueline Boot
  Spel: Dennis Coenen
  Spel: Floor Leene
  Spel: Marcel Roelfsema
  Spel: Sjoerd Vrins
  Muziek: Frank van Kasteren
  Dramaturgie: Jannet van Lange
  Kostuum: Roos Smith
  Techniek en geluid: Krzysztof W. Burdzy
  Licht en decor: Uri Rapaport
  Productie: Casper Jansen en Lowie Smink
  Fotografie: Willem Popelier
  Grafische vormgeving: Thijs Verbeek
  Publiciteit: Ingvild Molenaar
  Publiciteit: Sabine Vugt
  Zakelijke Leiding: Carolien Labib

 • Subsidienten:

  Fonds Podium Kunsten
  SNS Reaal Fonds
  Gemeente Utrecht
  Prins Bernhard Cultuur Fonds
  Fentener van Vlissingen Fonds
  SEA fonds
  kfHein Fonds
  Corio